Kolač od maka i tamne čokolade bez brašna
Kao što većina nas voli sltako i kolače, tako i ja. I ono najgore što ne volim čuti kada pokušavaš se dovesti u red sa linijom je nemoj jesti kolače, nema slatko – pa tek onda ih sanjam 🙂
Tako ja svoju ljubav prema kolačima pokušavam pronaći u blažim varijantama.
Sastojci za biskvit:
- 6 jaja
- 250 g tamne čokolade (ja koristim one sa 74% kakaa ili više)
- 200 g mljevenog maka
- 150 g maslaca
- 150 g šećera (smeđi, med, sladilo – po želji)
- 1 veća jabuka (sitno naribana)
Sastojci za gazuru:
- 150 tamne čokolade
- 50 g maslaca
Kiselkasti pekmez (po mogučnosti bez dodatka šećera) ja sam koristila svoj domaći od grođža.
Postupak:
Maslac i čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane da se malo ohladi. Od bjelanjaka uz dodatak prstohvata soli napravie čvrsti snijeg.
Žutanjke i šećer pjenasto umutite mikserom, dodajte otopljenu čokoladu i maslac, mljeveni mak i jabuku. Na kraju lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Pripremljenu smjesu izlijte u okrugli kalup kojem ste dno prekrili papirom za pečenje. Kolač pecite na 180°C cca 25 minuta, ja vijek čačkalicom provjerim da li je pečen. Mlaki kolač premažite tankim slojem pekmeza, a zatim ga prelijte čokoladnom glazurom.
Za pripremu glazure čokoladu i maslac otopite na pari.
I oprezno s količinom 😉